kanarya13 23 Ocak 2023 15:41
bu politakadan neden tr vatandaşı habersiz :)))
Şikayet Et
kara4 09 Aralık 2021 23:32
bunun bir ekonomi politikası olduğunu bile sanmıyorum. enflasyonun altında faiz verirsen para birimin değersizleşir, asgari ücretin erir, işçiliğin ucuzlar. diyorlar ki işçilik ucuzlayınca ülkeye yatırımlar fabrikalar gelecek, bu dediğin normal koşullara, demokratik teamüllere ya da çinin zamanında yaptığı gibi insanlık dışı çalışma koşulları sunan ama eğitimini ilahi olduğu düşünülen kurallara değil reel dünya koşullarına göre düzenlemiş modellerde olabilecek bir şey. şimdi sen bmwsin elinde 2 milyar dolar para var, yatırım yapıp fabrika açacaksın, haftada 10 saat dini ders görüp az sayıda teknik dersi öylesine alan işçiyi mi seçersin yoksa ilkokulda algoritma, ortaokulda programlama görmüş, makine dersleri almış, matematik düşünme becerisi geliştirilmiş işçiyi mi alırsın? akp tutucu beceriksizliğine kılıf bulmuş, adına yeni ekonomi politikamız demiş.
Şikayet Et
aytekin92 09 Aralık 2021 19:32
ülkeyi batırdılar hangi ekonomiden bahsediyorsunuz !
Şikayet Et
educated 09 Aralık 2021 16:36
Dünyada üretim olan ülkelerin hepsinde faiz düşüktür. Faiz düşük olunca insanlar parasını üretim kanalında değerlendirmek isteyeceklerdir mecburen.Kafandaki kavramlar sabit olarak çakılı kalmış. Kavramlar değişince sistemdeki parametreler yeni değerler alır ve sistem değişir.Çinde örneğin dolar almak dolara yatırım yapmak yasak.Faiz yoksa dolar alırım düşüncesi doğru bir yaklaşım değil. Varsa paran git bi fabrikaya ortak ol.Dolar alır evimde yatarım dersen gider gıda maddelerini fahiş fiyattan almak zorunda kalırsın. Dolar almak insanı zengin etmez.
Şikayet Et
sevgikalbi 09 Aralık 2021 16:32
bedelini dar gelirli ödüyor ve halk dahada fakirleşiyor..bu algıdan başka bir şey değil.kandırmanın diğer adı oldu..enflasyon altında insanlar ezilirken ne demeli
Şikayet Et
trades 09 Aralık 2021 11:58
Bir ker soru yanlış..Faizlerin indirilmesine de üretimin artmasına da herkes evet der.Ama faizleri indirmekle üretim artmaz.Faizleri enflasyondan aşağıya çekereniz döviz artar.Böylece üretim zorlaşır.Çünkü üretimde kullandığınız ham madde,enerji ithalata ,yani dolara bağımlı.
Şikayet Et
iras 09 Aralık 2021 11:23
her şey böyle kolay olsa keşke .bak eksi faiz veren ülkeler var ve oralarda 11 trilyon dolar var.o saflar bak arjantin %60 faiz veriyor deyip oraya bir cent bile götürmüyor.biz de şuan devlet tahvil faizler %21%22 siz bakmayın faizi %15 e düşürdük deiklerine .şuan bankalar merkez bankasından %15 le aldığı parayı tahvilde devlwete %22 den veriyor. .bize para geliyor mu para yine gelmiyor.ha bu sistemde fayda sağlar orası doğru amma 30-40 sene ye ihtiyaç var.çinliler evvelden beri kedi köpek haşere yiyor türk vatandaşı 30-40 yıl haşere yiyebilir mi sorun orası.
Şikayet Et
emrepomak 09 Aralık 2021 09:13
Böyle sorunca evet destekliyorum.Ama şunu da sormak gerek üretim artıyor mu? Şu an görebildiğimiz sadece döviz ve altının durdurulamaz yükselişive zamlar...
Şikayet Et
Bir Piri Fani 08 Aralık 2021 14:23
Ne ihraç ediyor, saman ithal ediyormuşuz. Gözünüz körelmiş, gönlünüz kararmış, kulaklarınız kapanmış. 2002 yılında ithalat 58 milyar dolar, ihracat 36 milyar dolardı. Bugünkü sadece 11 aylık ihracatımız 210 Milyar, yani yüzde600 artmış. Gelelim saman işine sen merak etme, bir yıllık samanın benden bedava... Soğan saman, patates, poşet yalan dolan ve algı operasyonları ile büyükşehir belediyelerini aldınız... Ama artık halk bunları yemiyor...
Şikayet Et
mehçob 08 Aralık 2021 10:55
Avrupa ülkelerinde düşük faiz söz konusudur. Hatta, İsviçre, Daminarka ve Japonya'da eksi faiz politikası söz konusudur. İngiltere, İsrail, Avustralya ülkelerinde 0.1 faiz oranı söz konusuyken, Ameerika ve Norweç'te 0.2 seviyelerinde faiz söz konusudur. Maalesef ülkemizin faiz oranı bugün düşürülmekte olduğu bir dönemde 15 olup Dünyanın en yüksek faizini uygulayan ülkeler sıralamasında da 10. sırada yer almaktadır. Zimbabwe'de 60, Venezuela'da 57, Arjantinde 38, Yemen (27), Angola (20), Liberya (20), Sudan (18,3), İran (18), Haiti (17) Güney Sudan (15) ve Türkiye (15) var. Şu tabloya bakmak bile desteklenmesi için geçerli bir sebep. Çin modeli çin modeli diyerek ekonomist duyarı kasan çok bilgili insanlarımız var bizim. Tüsiad mesela hiç bir vakit faizin düşmesini istemedi, istemez ve istemeyecek anlaşılan. Adama ihracat kalemlerimiz artıyor diyorsun, ne üretiyorsun ki ihracat yapıyorsun diyor. Git bak kardeşim 210 milyar dolarlık ihracat hacminde ne var gör. Hiçbir şey birden olmaz olamaz. Zaman gereklidir. Adım adım öreceksin. Enerjideki açık kapatılmaya başlandığında ki nükleer santraller ile avrupa enerji ihtiyacının büyük çoğunluğunu karşıladı karşılıyor. Hesler, Barajlar, Rezervler illa ki bu açığı kapatacaktır. Yüksek faiz sebebiyle ülkeden dışarıya aktarılan para seviyesi çok ama çok yüksek. Bırakalım da içeride kalsın.
Şikayet Et
123